Pályázat

* A kedvezményezett neve: FIVE STARS Idegenforgalmi Szolgáltató Betéti Társaság
* Projekt azonosító száma:  2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00007
* A projekt címe: „Care Drive”
* A szerződött támogatás összege: 276 161 800 Ft

A projekt tartalmának bemutatása:

A CARE DRIVE egy vezetés elemző, irányító rendszer; alkalmas a közúti utas szállításban résztvevő járművek (buszok) menetstabilitását figyelni, figyelembe véve az adott útszakasz jellemzőit, a sofőr viselkedését és a jármű műszaki állapotát. Segítségével jelentősen megelőzhetőek a sofőr, a jármű műszaki állapota, illetve az útviszonyok figyelembe nem vételéből származó balesetek, katasztrófák. A projekt innováció tartalma, hogy Mesterséges Intelligenciákkal elemzi a vezetés során szerzett adatokat, összehasonlítja más, hasonló körülmények között szerzett adatokkal és javaslatot tesz a járművezetőknek a helyes és biztonságos vezetési viselkedések végrehajtására.

Bár a CARE DRIVE alapvetően a konzorcium vezető iparági sajátosságai szerint készül el, az egyes komponensek felhasználhatóak olyan célterületeken is, ahol függetlenül az inputforrások számától speciális mozgási – viselkedési mintákat, egyszeri, vagy ismétlődő szokásokat, objektum mozgásokat kell megfigyelni és elemezni.

1. Fejlesztési terület: Ideális vezetés

A FiveStars éves szinten több tízezer utast szállít. A sofőrök egy-egy vezetéstechnikai hibájából komoly katasztrófák is előfordulhatnak. Az ideális viselkedési – vezetési stílus meghatározása és hozzárendelése a jármű műszaki állapotához komoly kockázatcsökkentő tényező tud lenni, ott, ahol utasok élete múlhat egy-egy sofőrön múló reakción. Az MI képes optimális javaslatokat tenni, a sofőr és járműve vezetéstechnikai viselkedésének változásait követve, elemezve és összehasonlítva a többi sofőr és jármű által adott mintával az adott útvonalon. A bejövő adatokon keresztül megállapítható, hogy az úttípus változása miként befolyásolja egyetemlegesen a vezetést. Az elemzésekből megállapítható, hogy az adott útszakaszon, adott körülmények között hogyan sikerült megvalósítani az optimális kritériumokat. Ez a megoldás hasznosítható minden olyan területen, ahol az emberi tényező mulasztása komoly következményekkel járhat.

2. Fejlesztési terület: Képi információban történő objektum-felismerés

A képi információban történő objektum-felismerésnek ismert módszertanai léteznek, azonban ezek know-how-ját, módszertanát a fejlesztő cégek titkolják, valamint komoly GDPR tv-i megfelelőségi problémáik vannak. A Projekt keretében (tanulási fázis) az MI-hez egy működő modell készül, melynek bemeneti információja a kamera által felvett kép, kimenete pedig a képen felismert olyan objektumok, melyek keresésére a modellt megtanítható. A CARE DRIVE esetében az egyedi felismerési feladatra új modellt kell létrehozni, melyhez nagyszámú tanító példa-adatra van szükség, melynek tanulását nagy számítási teljesítményű gépi tanulás rendszerekben lehet elvégezni. A módszer célja, hogy különböző típusú objektumok is felismertethetőek legyenek anélkül, hogy azok egyedi jellemzőit pontosan rögzíteni kellene.

Több figyelő kamera bevonásával az objektum adatok átadásával akár nagyobb területen történő mozgásokat is követni lehet. A technológia segítheti a rendészeti feladatokat ellátó szervek munkáját is.

A projektben történő hasznosítása a járművön belüli utas követés lesz, mely akár pl. balesetek során segít a változó utas szám meghatározásában.

3. Fejlesztési terület: Erőforrás kihasználás optimalizálás

Az input adatokból elemezhető viselkedési szabályok kialakítását és az objektumkövetést kiegészítjük egy generikusan felhasználható erőforrás kihasználtság optimalizáló MI-vel, mivel az előző két fejlesztési terület eredményeinek hasznosíthatóságát ez a terület még szélesebbé teszi. Ezzel a megoldással konkrét célpiacok is erősíthetőek: Jármű és egyéb gépüzemeltetők területe. A cél olyan MI-vel megtámogatott algoritmus készítése, amely emberi beavatkozás nélkül képes az igényeknek megfelelő erőforrásokat kiosztani, úgy, hogy a költség-minimum különböző paraméterek alapján állítható legyen. A jármű üzemeltetés területén az egész világ számára képes megoldást nyújtani a vezénylés kérdésére és a változások gyors és optimális kezelésére.A Projekt kezdő dátuma: 2018.12.17.

A projekt befejezési dátuma: 2023.12.31.

GINOP Plusz 3.2.1-21.
GINOP Plusz 3.2.1-21.